(overgenomen van rumoer)
Twee bedrijfsautos’ van vastgoedbedrijven verwoest. Bremen, 21/3 op 22/3
We moeten thuis blijven en elk contact met anderen vermijden. We moeten solidariteit tonen, want als we dat niet doen, zal het dodelijke virus zich verspreiden. We verliezen ons in het nieuws. We raken in shock. De pandemie is de realiteit en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid om de ziekte in te perken. Maar ook verantwoordelijkheid voor sociale ontwikkeling. We zitten niet alleen allemaal “in hetzelfde schuitje” omdat we allemaal door het virus aangetast kunnen worden. De pandemie, of meer hoe we er mee om gaan, verergert de al precaire levensomstandigheden. Veel mensen gaan schulden krijgen, hebben geen of een veel lager inkomen terwijl ze nog steeds hogere huren moeten betalen. Vastgoedbedrijven blijven winst maken en de lasten van de crisis worden overgedragen aan hen die sowieso al gemarginaliseerd waren. Tegelijkertijd versnellen de maatregelen van de overheid om het virus te bestrijden de autoritaire ontwikkelingen. Wij zien hier drie kernpunten:
– Een verergering van het technologische offensief… De overstap naar online thuiswerk, het verplaatsen van culturele ontmoetingen als concerten of feestjes naar virtuele ruimtes, online school, de vervanging van winkels door online verkoop, en de analyse van data van mobiele telefoons voor biopolitieke controle, om maar wat te noemen.
– Het testen van opstandsbestrijdingsmaatregelen Het binnenlands inzetten van militairen, het sluiten van de grenzen, beperkingen van beweging, vergrootte macht van de politie, het complete verdwijnen van een tegengeluid in de publieke ruimte in de vorm van demonstraties en manifestaties, al deze maatregelen zijn – ongeacht hun nut in het inperken van de pandemie – ook belangrijke ervaringen voor het tegengaan van komende opstanden.
– Verergerde precariteit Het wordt duidelijk dat de crisis van het virus vervangen wordt door een een economische crisis. Op het verplaatsen van het geld van de belastingbetalers naar bedrijven en corporaties na, is het moeilijk de effecten van de komende economische crisis te voorspellen. Maar als we naar de afgelopen crisis kijken, is het duidelijk dat we op de volledige bandbreedte van neoliberale hervormingen kunnen rekenen.
Al met al zijn er veel redenen om (offline) te handelen, analyseren en in de gaten te houden. Wij waren op straat om uit te vinden of het nog mogelijk is ’s nachts te kunnen bewegen. En kijk, het blijkt nog mogelijk. Onze eerste acties zijn twee verwoestte bedrijfsauto’s van vastgoedbedrijven:
– Een uitgebrande Smart van IMMO-BREMEN
– Ingeslagen ruiten van een kleine Engel und Völkers auto
Opmerking: Volgens de pers is een heg in de fik gezet bij de brandende Smart, die vervolgens de ramen van een appartement beschadigden en leidde tot tijdelijke evacuatie van twee mensen. Daar is niets goeds aan. Het spijt ons! En we zullen in de toekomst nog voorzichtiger zijn! Voor alle nachtelijke activisten: Pas op in smalle straten!